Omenirea, încotro? Pentru prima dată în istorie a fost depășit acest prag critic

de: Florin Cașotă
13 05. 2019

Rasa umană a reușit să mai depășească un nou record în cursa către colapsul ecologic. Nu putem decât să felicităm întreaga omenire!

Pentru prima dată în istoria omenirii, nu doar cea înregistrată, ci din momentul din care există oameni pe Pământ, dioxidul de carbon din atmosferă a depășit valoarea de 415 părți per milion, potrivit datelor Mauna Loa Observatory, o stație de cercetare a National Oceanic and Atmospheric Agency.

Depășirea acestui prag macabru a fost menționată pe Twitter de către jurnalistul Eric Holthaus, pe baza datelor înregistrate și prezentate de Institutul de Oceanografie Scripps de la Universitatea din California, San Diego.

Acestă constatare alarmantă este semnificativă și este un indiciu al modului în care umanitatea distruge mediul înconjurător și al faptului că planeta Pământ se îndreaptă către o catastrofă ecologică.

Dioxidul de carbon, principalul vinovat pentru efectul de seră?

Săptămâna trecută, potrivit unui nou raport, cel puțin un milion de specii sunt expuse riscului de a dispărea de pe fața Pământului din cauza activității umane și a emisiilor de carbon, un efect secundar al dezvoltării economice.

Schimbările climatice, ce au fost legate în mod inevitabil de emisiile de carbon, vor crea costuri de 500 de miliarde de dolari pe an doar pentru SUA până în 2090. Proporția în creștere a dioxidului de carbon din atmosferă este importantă datorită proprietăților sale de absorbție a căldurii. Gazele cu efect de seră contribuie la menținerea unei temperaturi ce poate susține viața pe Pământ, dar o cantitate prea mare de astfel de gaze ar distruge tot ecosistemul care ne susține. Asta se întâmplă în prezent. „Creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră face Pământul să se supraîncălzească”.

Proprietățile dioxidului de carbon cresc efectul de seră într-un mod în care alte emisii nu o fac, datorită abilității sale de a absorbi lungimi de undă ale energiei termice pe care alte elemente precum vaporii de apă nu o pot face. De aceea, creșterea dioxidului de carbon din atmosferă este responsabilă pentru dezechilibrul energetic al Pământului.